вторник, 19 януари 2010 г.

Ислям за не-мюсюлмани 8

Ако Ислямът е най-добрата религия,
защо тогава повечето мюсюлмани са мошеници, безнадеждни и забъркани в неща като изневери, подкупи, търговия с наркотици и др.?




Отговор:


1. Медиите злепоставят Исляма

Ислямът е без съмнение най-добрата религия на света, но медиите са в ръцете на не-мюсюлманите, които се страхуват от Исляма. Медиите излъчват и печатат постоянно информация за Исляма. Някои от тях дават погрешна информация, цитират неправилно или вадят думи от контекста и какво ли още не.
Ако някъде се взриви бомба, първите хора, които биват заподозрени без доказателства, са мюсюлманите. Това излиза като сензация в новините. По-късно, като се открие че виновникът не е мюсюлманин, това се съобщава като маловажна новина.

Ако 50 годишен мюсюлманин се ожени за 15 годишно момиче с нейното съгласие, това се явява на първите страници, но когато 50 годишен не-мюсюлманин изнасили 6 годишно момиченце, тава тогава може би се публикува на вътрешните страници, като кратка новина. Всеки ден в Америка има около 2,713 случая на изнасилване, но това не се съобщава в новините, понеже за американците това се е превърнало в част от живота.


2. Черната овца във всяко общество

Знам, че има мюсюлмани, които са мошеници, на които не може да се има доверие, които изневеряват и т.н., но медиите представят нещата така сякаш само мюсюлманите са забъркани в такива неща. Във всяко едно общество има черни овце. Познавам мюсюлмани, които са алкохолици и които могат да пият повече от не-мюсюлманите.


3. Мюсюлманите са по-добри от останалите

С изключение на всичките черни овце в мюсюлманските общества, мюсюлманите са като цяло най-добрата общност на света. Ние сме най-голямата общност от въздържатели като цяло, естествено само тези, които не употребяват алкохол. Всички заедно сме обществото, което дава най-много милостиня на света. Никой не може да се сравни с мюсюлманите що се отнася до благоприличие, уравновесеност, човешко достойнство и морал.


4. Не съди за колата според шофьора

Ако искаш да прецениш колко хубав е новия модел „Мерцедес” и някой, който не може да кара удари колата, кого ще обвиниш? Колата или шофьора? Естествено че шофьора. За да разбере колко е хубава колата, човек не съди по шофьора, а по възможностите и качествата на колата. Колко е бърза, средно колко гориво изразходва, какви са мерките за безопасност и т.н. Даже и да се съглася с аргумента, че мюсюлманите са лоши, не можем да съдим Исляма според привържениците му. Ако искаш да отсъдиш дали религията Ислям е добра, тогава съди според автентичните й източници – Свещения Коран и Праведните Хадиси.


5. Съди за Исляма според най-добрия му привърженик – пророкът Мухаммад (с.а.с.):

Ако действително искаш да разбереш колко е добра една кола, постави професионален шофьор зад волана. По същия начин най-добрият и най-примерният последовател на Исляма, по който можеш да разбереш колко хубав е Ислямът, е последният пратеник на Бог – пророкът Мухаммад (с.а.с.). Освен мюсюлманските има и много достоверни и безпристрастни историци, които провъзгласяват пророка Мухаммад за най-доброто човешко същество. Според Майкъл Харт, който е авторът на книгата „100-те най-влиятелни личности в историята на човечеството”, пророкът на Исляма – Мухаммед (с.а.с.) - заема първо място. Има и други такива примери от не-мюсюлмани, които приписват добри качества на пророка, като Томас Чарли, Ла Мартин и др.



Източник: Др. Закир Наик - Islamic Research Foundation (IRF)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи