вторник, 19 януари 2010 г.

хуманното колене на животните

Колко хуманно е „хуманното колене” на животните?


Двама научни работници - Професор Шулц и Др. Хазим - от университета в Хановер - Германия - провели един експеримент, чиято цел била да сравни ислямския начин на колене на животните с коленето чрез упойка, която е важна за така нареченото "хуманно колене". Чрез хирургическа намеса били вкарани няколко електрода на различни места в черепа на животните, така че те да докосват повърхността на мозъка. След това животните били оставени няколко седмици да се възстановят от операцията.

Едва след това някои от животните, били заколени с бърз, дълбок разрез с остър нож в областта на шията, който прерязва артериите на гръкляна и шията от двете страни, както и трахеята и хранопровода (ислямският метод). Останалите животни били упоявани с пистолет (CBP). По време на експеримента енцефалографа (EEG) и електрокардиограма (EKG) записвали състоянието на мозъка и сърцето на животните. Резултатите са следните:

Ислямският метод

1. През първите три секунди при коленето ЕКГ-то не регистрирало никакви промени, което показва, че животното не усеща болка по време или непосредствено след прерязването.

2. В следващите три секунди ЕКГ регистрирало състояние на дълбок сън - безсъзнание. Това се дължи на големите количества кръв, които изтичат от тялото.

3. След тези общо шест секунди ЕКГ-то регистрирало нулевото ниво и не показвало никакво болезнено усещане.

4. Когато ЕКГ-то паднало на нулевото ниво, сърцето все още туптяло, и треперещото тяло (рефлексна реакция на гръбначния стълб) изхвърлило огромно количество кръв.

Упойка

1. Както изглеждало животните били в безсъзнание след упойката, но ЕКГ-то показало непосредствено след упояването силни болки.

2. Сърцето на упоеното животно спряло да бие по-рано от това на животното, което било заклано по ислямския метод. В следствие на това в тялото му останала повече кръв.


Ако това е доказано, този експеримент би показал, че упояването, което се изисква за да бъде "хуманно" заколването, всъщност не е хуманно. Трябва да се отбележи също така, че този така наречен "хуманен закон" е въз основа на икономика, отколкото на хуманност. Основната цел на упояването няма нищо общо с причиняването на безболезнена смърт на животното, а по-скоро с предаването на животното в неподвижно състояние, за да върви по-бързо продукцията и по този начин да се постигне високо производство и по-големи печалби на фирмите, опаковащи месо.


Източник: Al Jumuah Magazine, Ausgabe 9, Thema Nr.3 (Al-Jumuah.com)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи